اولین و مهم ترین قدم پروژه (دیزاین) اینه که اهداف رو مشخص کنیم و همیشه بودجه، زمان و بقیه آیتم های کنترل کننده رو مد نظر داشته باشیم. این برنامه ریزی در دنیای طراحی با استفاده از یک سند به نام تفهیم نامه طراحی (Design Brief) صورت میگیره که البته محتویات این سند بسته به نوع پروژه میتونه متفاوت باشه. در این مطلب من قصد دارم تا تفهیم نامه طراحی رو خیلی خلاصه شرح بدم و تمام انواع اون رو هم برای دانلود قرار دادم.
بریم یکمی بیشتر با این سند و بخش های مختلفش آشنا بشیم!
خلاصه طراحی که با نام Design Brief (معادل فارسی: تفهیم نامه طراحی) نیز شناخته می شود، یک سند مکتوب حاوی اطلاعات ضروری درباره یک پروژه طراحی است. این اطلاعات شامل جزئیاتی مانند خدمات تجاری مشتری، اهداف، چارچوب پروژه، زمانبندی و مهلتهای زمانی، ملاحظات بودجه، بازار هدف و موارد دیگر است. بسته به نوع طراحی (به عنوان مثال، لوگو، بروشور، وب سایت و غیره)، ممکن است اطلاعات خاصی اضافه یا حذف شود. در زیر، بیشتر به اجزاء و محتوای یک خلاصه می پردازیم.
اما قبل از انجام این کار، اول بیاید در مورد اهدف و کاربردهای بالقوه یک Design Brief صحبت کنیم.
مزایای استفاده از تفهیم نامه طراحی
درک بهتر پروژه: داشتن یک خلاصه طراحی (دیزاین بریف) به ما کمک می کند تا درک عمیق تری از مشتری، کسب و کار و اهداف آنها برای پروژه به دست آوریم و به ما امکان می دهد دید جامع تری از مشکلی که وظیفه حل آن را داریم داشته باشیم.
حفظ در مسیر: در طول پروژه، داشتن یک خلاصه کتبی تضمین می کند که ما همیشه به بودجه و جدول زمانی پروژه توجه داشته باشیم. همچنین به ما کمک می کند تا روی اهداف پروژه متمرکز بمانیم و از انحراف در مسیر جلوگیری کنیم.
اندازه گیری موفقیت: با یک خلاصه طراحی، می توانیم موفقیت و اثربخشی پروژه را بر اساس اهداف ذکر شده در خلاصه ارزیابی کنیم. به عنوان مثال، می توانیم تعیین کنیم که خروجی نهایی تا چه اندازه با مخاطب هدف هماهنگ است و آیا مشکل اولیه ای که برای حل آن تصمیم گرفته ایم واقعاً برطرف شده است یا خیر.
اهداف و مرزهای پروژه را روشن کنید: در حالی که این مزیت ممکن است برای یک قرارداد مناسب کاربرد بیشتری داشته باشد، تهیه یک خلاصه می تواند به مشتریان کمک کند تا درک واضح تری از اهداف برند خود و انتظاراتی که باید داشته باشند به دست آورند، می تواند به آنها کمک کند تا انتظارات دقیق تر و واقعی تر را شکل دهند. گاهی اوقات، صاحبان کسب و کار در طول فرآیند توجیهی، بینش جدیدی در مورد چالش های خود پیدا می کنند، که ممکن است قبلاً آنها را در نظر نگرفته باشند یا مهم تلقی نمی کردند.
اجزا اساسی
بیایید عناصر مهمی را که باید در یک مختصر بگنجانید و چرایی آنها مهم هستندرا مورد بحث قرار دهیم. لطفاً توجه داشته باشید که این عناصر منحصر به لوگو، وب سایت یا هر نوع طراحی خاصی نیستند. آنها می توانند برای پروژه های طراحی مختلف اعمال شوند.
اطلاعات برند: در این قسمت جزئیاتی مانند نام برند، ویژگی های آن و شرح خدمات و پیشنهاداتی که ارائه می دهد را درج کنید. این بخش دو هدف اصلی را دنبال می کند: درک شخصیت، داستان و اهداف برند و شناسایی نقاط قوت و ضعف آن برای همراستایی با طراحی نهایی مطابق با آن.
بازار و مخاطب هدف: مخاطب یا بخش بازاری را که برند (یا طرح شما) هدف قرار می دهد، مشخص کنید. برای مشاغل B2C، این ممکن است شامل جمعیت شناسی، جنسیت، گروه های سنی و غیره باشد. برای مشاغل B2B، صنعت، بودجه یا تعداد کارمندان مشتریان بالقوه را در نظر بگیرید. درک کاربران نهایی امکان تطبیق طرح را با نیازها و ترجیحات آنها فراهم می کند.
رقبا: آگاهی از رقبای برند می تواند مار از انتخاب هایی که برای طراحی داریم آگاه کند. گاهی اوقات، ایجاد طرحی که از رقبا متمایز باشد، بسیار مهم است، در حالی که در موارد دیگر، قرض گرفتن راهحلها یا سرمایهگذاری بر روی نقاط ضعف آنها میتواند مفید باشد.
اهداف پروژه: هدف نهایی پروژه چیست و چه نیاز مشخصی را از شما به عنوان طراح طلب میکند؟ آیا این در مورد افزایش شهرت برند، افزایش فروش یا حل یک مشکل خاص است؟ دانستن این موضوع به شکل گیری طرح کمک می کند.
مسائل و چالش های جاری: اغلب، هدف پروژه با مشکلی مرتبط است که باید حل شود. شناسایی این مسائل کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که تفهیم نامه شما به عنوان معیار بهتری برای ارزیابی پروژه عمل می کند.
جدول زمانی: شما باید از ددلاین های مشتری و اولویت های زمانبندی آگاه باشید. گاهی اوقات، مشتریان ممکن است ایده روشنی از مدت زمان پروژه نداشته باشند، بنابراین ایجاد یک جدول زمانی واقع بینانه می تواند بخشی از تفهیم نامه باشد و اطمینان حاصل شود که برنامه پروژه شما با انتظارات آنها مطابقت دارد.
بودجه: درک واضح بودجه مشتری بسیار مهم است. این به شما امکان می دهد راه حل هایی را پیشنهاد دهید که بهترین ارزش را برای هر دو طرف قرارداد ارائه می دهد. در حالی که بحث درباره جزئیات بودجه با مشتریان می تواند یک مکالمه طولانی باشد، ذکر آن در خلاصه ضروری است.
محدوده و مرزهای پروژه: قبل از شروع، مشخص کنید که پروژه شامل چه مواردی می شود و شامل چه مواردی نمی شود. به عنوان مثال، اگر شما یک طراح هویت بصری هستید، روشن کنید که آیا انتخاب رنگ در محدوده شماست. شناسایی این مرزها به اطمینان از یک خلاصه دقیق تر کمک می کند.
موارد غیرقابل مذاکره: در نهایت، در صورتی که عوامل یا محدودیت های غیرقابل مذاکره از سوی مشتری یا طراح وجود دارد باید در تفهیم نامه طراحی ذکر شود. این می تواند شامل رنگ های خاصی باشد که نباید در نظر گرفته شوند یا اطمینان حاصل شود که طراحی شبیه یک لوگوی خاص نشود و…
به طور خلاصه، Design Brief ابزاری حیاتی است که زمینه را برای یک پروژه طراحی موفق فراهم می کند.
جمعبندی
تفهیم نامه طراحی دقیقا شبیه نقشه گنجه! مسیر و میانبرها رو به شما نشون میده و دقیقا بهتون اطلاع میده کجا پرتگاهه! قبل از حرکت هم میتونید بفهمید با چه محیطی قراره رو به رو بشید پس کوله بارتون رو مناسب اون مسیر میچینید. هیچوقت فکر نکنید که نوشتن این تفهیم نامه وقت تلف کردنه و قرار نیست به درتون بخوره! اتفاقا دقیقا برعکس، وسطای پروژه به خودتون میاید و میگید چه کار خوبی کردید که همون قدم اول این سند رو تهیه کنید…
دانلود
از لینک زیر میتونید 6 عدد تفهیم نامه طراحی در حوزه های زیر دانلود کنید: